Czym chata bogata...

zupy

Mroźnie za oknem, rozgrzewająca zupa na talerzu

Tak szybko zima wkroczyła na nasze drogi, że zaskoczyła wszystkich (zresztą jak co roku). Szczerze napisze, mi już wystarczy: śniegu, mrozu, grubych swetrów itd. No  ale cóż zrobić, trzeba jakoś to przeżyć. Oczywiście zaczynają się też choroby. Basia ma chrypkę, ja kaszle, a mąż ma katar. Żeby trochę nas rozgrzać i poprawić naszą odporność postanowiłam ugotować zupę. Nie byle jaką ale pełną czosnku i natki pietruszki, to moja broń na zimowe infekcje (mam nadzieje, że zadziała). Co ciekawe, Basia skusiła się na kilka łyżek z własnej woli mimo, że smaku była ona całkiem ostra.


Zupa krem z czosnku z ziołowymi kluseczkami


  • 7 ząbków czosnku
  • 2 bułki pszenne
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g mleka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma

 

czosnek obieramy, gotujemy w bulionie15 minut,

dodajemy pokrojone bułki i mleko, gotujemy jeszcze 5 minut,

przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową,

całość miksujemy,

jajko, mąkę, wodę, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki mieszamy widelcem na jednolitą masę,

na osolony wrzątek łyżeczką wykładamy ciasto na kluseczki, gotujemy do wypłynięcia,

podajemy z zupą

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów