Czym chata bogata...

przekąski

a może chipsy z bakałażana

Mój dzisiejszy pomysł powstał, bo razem z mężem mieliśmy ochote na jakąś przekąskę do piwa. Jako, że dzisiejszy dzień był bardzo słoneczny i ciepły postanowiliśmy go spędzić w przydomowym ogródku. My siedząc ze szkalnką piwa, a córka w piaskownicy budując babki z piasku. Wszyscy też mieliśmy ochotę na coś do chrupania. Mąż stwierdził - a może by tak chipsy? I dostał tyle, że z bakłażana. O dziwo był całkiem zadowolony.

 

Smażone chipsy z bakłażana z dipem kolendrowo-pietruszkowym

 

 

  • 1 bakłażan
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki mąki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, curry, kmin rzymski, imbir

 

natkę pietruszki i kolendrę, umyć, osuszyć,

zmiksować z oliwą, jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem,

gotowy dip włożyć do lodówki,

bakłażana umyć, osuszyć,

pokroić w bardzo cienkie plastry,

wodę wymieszać z mąką,

dodać sól, pieprz, curry, kmin i imbir,

zanurzać  w powstałym cieście krążki bakłażana,

 smażyć je kilka sekund na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju z dwóch stron,

ułożyć gotowe na papierowych ręcznikach, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu,

podawać z dipem

 

 

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów