Czym chata bogata...

przekąski

Przyrządziłam placki z jesiennych malin i kaszy jaglanej...

U mnie ostatnio królują maliny. Takie jesienne, teraz właśnie owocują jak szalone. Córka je uwielbia, wystarczy jej tylko powkładać czerwone czapeczki - malinki na paluszki i ma zabawę na dłuższą chwilę.

Wymyśliłam też całkiem dobry sposób na podanie mojemu chrześniakowi tych pysznych owoców i kaszy jaglanej przy okazji (zawsze gdy przychodzi do nas w odwiedziny mam nie lada wyzwanie by go nakarmić). Przyrządziłam placki, a takiemu przysmakowi Kacper nigdy sie nie oprze, wtedy nawet nie pyta z czego właściwie są zrobione. Zajadali razem z Basią prosząc tylko o więcej miodu na placuszki.

 

Placki z kaszy jaglanej, malin i mięty

 


 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 100 g malin
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • kilka gałązek mięty
  • imbir
  • olej do smażenia

 

kaszę ugotować w dwóch szklankach  lekko osolonej wody, ostudzić,

 oddzielić żółtka od białek,

białka ubić na sztywną pianę,

oberwać listki mięty,

maliny i miętę umyć,

kaszę, maliny, żółtka zmiksować,

dodać 3 łyżki miodu, szczyptę imbiru i mąki mieszając,

połączyć z pianą z białek,

miętę posiekać, dodać do masy, wymieszać,

smażyć małe placki na dobrze rozgrzanym oleju,

osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu,

polać resztą miodu

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów