Czym chata bogata...

obiady

Jarmuż po raz pierwszy ale nie ostatni

Udało mi sie zakupić w moim ulubionym sklepie jarmuż i muszę się przyznać, że był to mój pierwszy raz. Trochę nie bardzo wiedziałam co mam z nim zrobić i jak się do niego zabrać. W końcu potraktowałam go trochę jak szpinak i zrobiłam go na obiad z kaszą, żeby było całkiem zdrowo. Efekt był świetny, więc resztę dodałam do porannej  jajecznicy na drugi dzień i też byliśmy zadowoleni. Postanowiłam, że w przyszłym roku te cudnie powichrowane liscie zagoszczą na mojej działce.

 

Kasza jęczmienna z jarmużem i suszonymi pomidorami


 

 

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 400 g jarmużu
  • 50 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa

 

kasze gotować na małym ogniu w osolonej wodzie z kurkumą 20 minut  (dwa razy tyle wody co kaszy),

jarmuż umyć,

gotować w osolonej wodzie 5 minut,

odcedzić, przelać zimną wodą, pokroić,

pomidory pokroić w paski,

czosnek obrać, umyć, pokroić w kostkę,

na patelni rozgrzać oliwę,

wrzucić czosnek, zrumienić,

dodać jarmuż, smażyć kilka minut mieszając,

następnie dodać na patelnie kaszę i pomidory,

wymieszać, przyprawić,

smażyć jeszcze kilka minut,

rozłożyć danie na talerze,

posypać ziarnami i porwanym na kawałki serem

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów