Czym chata bogata...

obiady

makrele pieczone z warzywami

Dzisiaj jeszcze jeden pomysł na danie obiadowe.  Jakiś czas temu udało mi się zakupić świeże makrele po raz pierwszy odkąd zaczęłam gotować i przygotowałam je w formie pieczonej z warzywami. Wyszło na prawdę pysznie ale jakoś nie było okazji by o tym napisać, właśnie to nadrabiam i zachęcam do spróbowania makreli nie tylko w formie wędzonej. 

 

Makrele pieczone z warzywami

 

 

makrele pieczone z warzywami.jpg

 

 

4 sprawione świeże makrele

1 kg marchewek

1 fenkuł

50 g roszponki

5 łyżek oliwy z oliwek

2 cytryny

2 limonki

sól, pieprz, papryka słodka

 

 

marchewki  obrać, pokroić małe na pół, większe na ćwiartki,

gotować w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzić,

fenkuł umyć, pokroić w grube plastry (koper odłożyć),

przyprawić razem z marchewkami pieprzem, papryką,

polać 3 łyżkami , wymieszać,

cytrusy umyć, sparzyć, pokroić na plastry ( po połówce cytryny i limonki zostawić nie pokrojone)

ryby umyć, przyprawić solą i pieprzem,

polać łyżką oliwy i sokiem wyciśniętym z zostawionych cytrusów,

do każdej z ryb włożyć po kilka plastrów cytrusów,

piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 25 minut razem z warzywami,

wyłożyć na talerze,

roszponkę umyć, osuszyć,

ułożyć wokół potrawy,

polać sałatę resztą oliwy, przyprawić solą i pieprzem,

całość posypać koprem fenkułu

 

 

inne dania z wykorzystaniem ryb:

 

Roladki z dorsza z grillowaną kanapką z warzywami

Przekąska z awokado i halibuta na chlebku pita

Placki z komosy ryżowej z dipem z wedzonej ryby i twarogu

Grilliwany łosoś z kaszą jaglaną, warzywami i mozzarellą

Łososiowy pakunek z sosem tatarskim

Kotlety rybne zapiekane w pomidorach

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów