Czym chata bogata...

obiady

Potrawka z ziemniaków, pieczarek i kapusty

Pomysł na szybki i sycący obiad na jesienne dni. Gdy zostaną nam czasami ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, można wyczarować z nich aromatyczne i smaczne danie. Mi ostatnio wyszła taka potrawka.

 

Potrawka z ziemniaków, pieczarek i kapusty

 

potrawka z ziemniaków, pieczarek i kapusty.jpg

 

800 g ugotowanych ziemniaków

300 g łopatki wieprzowej

¼ główki włoskiej kapusty

300 g pieczarek

1 cebula

8 suszonych pomidorów z zalewy

Sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra

½ pęczka koperku

 

Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić,

Kapustę umyć, pokroić w paski,

Pieczarki oczyścić, większe pokroić w plastry, mniejsze na pół,

Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka,

Pomidory pokroić w paski,

Ziemniaki pokroić na ćwiartki,

Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów,

Wrzucić cebulę zeszklić, dodać mięso zarumienić, wrzucić pieczarki, podsmażyć,

Dodać kapustę i ziemniaki,

 Dusić 10  minut,

Przyprawić, dodać pomidory, wymieszać i dusić 2-3 minuty,

Koperek umyć, posiekać, dodać na patelnie wymieszać.

 

inne pomysły na szybki obiad:

Makaron wstążki z indykiem, dynią i suszonymi pomidorami

Cytrynowy szpinak z makaronem ryżowym

Cielęcina z kapustą, suszonymi pomidorami i kaszą kukurydzianą

Kasza jęczmienna z jarmużem i suszonymi pomidorami

Potrawka z kurczaka, kalafiora i kaszy jaglanej

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów