Czym chata bogata...

deser

Pełnoziarniste kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Czas truskawek trwa. Może nawet wydaje się nam, że jest ich już za dużo ale pamiętajmy jeszcze chwila i będziemy je wspominać i tęsknić za nimi do następnego sezonu. Jest tyle możliwości ich zajadania, że możemy ich kosztować za każdym razem w nowej odsłonie.

DSC_1811.jpg ( naczynia na zdjęciach pochodzą od zaprzyjaźnionej Pracowni ceramiki)

 

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na ciasto z truskawkami, rabarbarem, który też niedługo pożegnamy i brzoskwiniami na dodanie słonecznego koloru. Do tego kakao, gorzka czekolada i chrupiące płatki, które świetnie łączą się z owocami.

 

Pełnoziarniste kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

DSC_1818.jpg

 5 jajek

150g cukru trzcinowego

125ml oleju

125ml maślanki

350g mąki pszennej pełnoziarnistej

30g kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

400g świeżych truskawek

2 łodygi rabarbaru

½ puszki brzoskwiń

 Kruszonka:

150g masła

50g czekolady gorzkiej

180g mąki pszennej pełnoziarnistej

20g kakao

100g cukru trzcinowego

szczypta soli

50g płatków owsianych

50 g płatków migdałowych

 

Zaczynamy od przygotowania kruszonki,

czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej,

 mąkę mieszamy z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi i migdałowymi,

dodajemy jeszcze ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i zagniatamy kruszonkę,

truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek, rabarbar myjemy obieramy i kroimy w kostkę, brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kostkę,

przechodzimy do przygotowania ciasta,

mąkę wmieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao,

 oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę,

stopniowo dodajemy cukier , a następnie  po jednym żółtku,

zmniejszamy obroty miksera i wlewamy stopniowo olej wymieszany z  jogurtem,

na koniec  dodajemy mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników,

ciasto przekładamy  do formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia,

 układamy owoce i całość posypujemy kruszonką,

pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 50 minut

 

Inne pomysły na wykorzystanie truskawek:

 

Kasza jaglana z truskawkami i akacją

Kluski serowo-miętowe z truskawkami

Sałatka z rukoli, fiołków i owoców

Babeczki jaglane z daktylami, bananem i truskawkami

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów