Czym chata bogata...

makaron

Babeczki makaronowe z parmezanem, porem i suszonymi pomidorami

Kilka dni temu z obiadu zostało mi trochę makaronu spaghetti. To podsunęło mi pomysł, by trochę zaszaleć w kuchni i zrobić coś ciekawego na śniadanie dla moich najbliższych. Zanim powstawali w sobotni ranek już były gotowe:

 

Babeczki makaronowe z parmezanem, porem i suszonymi pomidorami

 

Babeczki makaronowe.JPG

150 g makaronu spaghetti 

50 g szynki wędzonej

1 jasna cześć pora

kilka pomidorów suszonych

2 jajka

2 łyżki Sosu jasnego uniwersalnego Łowicz

sól,pieprz

świeży tymianek

50 g parmezanu

oliwa z suszonych pomidorów



Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy.

Pora pokroić wzdłuż na pół umyć i posiekać poddusić na tłuszczu.

Szynkę pokroić, dodać do pora podsmażyć 1-2 minuty.

Pomidory pokroić w kostkę.

Ser zetrzeć na tarce.

Jajka dobrze wymieszać ze sosem Łowicz, solą, pieprzem, parmezanem i

świeżym tymiankiem.
Do masy śmietanowo-serowej dodać por z szynką i pomidory, połączyć.

Przygotować blachę do muffinek.

Zagłębienia blachy posmarować tłuszczem.

W każde zagłębienie układać makaron - formując gniazdo.

Makaron zalać masą.

Piec w 160 stopniach około 25 minut.

 

 Inne pomysły na babeczki i muffinki:

Kukurydziane babeczki z kremem daktylowym

Muffinki z serem pleśniowym, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Muffiny z bananami, jagodami i otrębami

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów