Czym chata bogata...

kluski

Kluski dyniowo-jaglane z łososiem i sosem serowym

Zaczął się już sezon dyniowy. Tym razem rozpoczęłam go dość nietypowo, bo od klusek dyniowych i nie żałuje. Oczywiście na pewno przygotuje z niej jeszcze zupy, gulasze, czy tarty.Pewne jest jednak, że do tych klusek wrócę jeszcze nie raz i podam je z różnymi dodatkami.

Kluski dyniowo-jaglane z łososiem i sosem serowym

kluski.JPG

1/2 szklanki kaszy jaglanej

szklanka wody do ugotowania kaszy

300 g dyni

2/3 szklanki mąki orkiszowej

1 jajko

1 opakowanie sosu jasnego uniwersalnego Łowicz

1 ser camembert

120 g wędzonego łososia

koperek

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Dynię upiec w piekarniku, kaszę ugotować,

Zblendować oba składniki gdy przestygną.

Dodać mąkę, szczyptę soli, gałki muszkatołowej i jajko, wymieszać.

Konsystencja powinna być bardzo gęsta.

Jeśli nie jest,dodać jeszcze mąki. Kłaść łyżką kluseczki na wrzącą wodę.

Wyjmować minutę po wypłynięciu na wierzch, przelać delikatnie zimną wodą.

Sos uniwersalny jasny Łowicz przelać do rondelka i podgrzać, dodać do niego pokrojony w kostkę ser cammembert i mieszać aż się rozpuści.

Można całość zblendować.

Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołowa.

Koperek posiekać i dodać do sosu wymieszać.

Kluski układać na talerzach, polać sosem i ułożyć na nim kawałki wędzonego łososia.

 

Zapraszam na inne pomysły na kluski:

Kluski dyniowe z miodem i poziomkami

Kluski serowo-miętowe z truskawkami

Kluski jeżynowo-twarogowe z orzechami włoskimi

Kluski bananowe z wiórkami czekoladowymi, kokosowymi i migdałami

 

 

 

 

Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów