Czym chata bogata...

sałatki

sałatka z pieczonych buraków

Buraki to takie nie doceniane warzywo. Oprócz barszczu czerwonego i sałatki z tartych buraczków mało co się z nich robi, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Wystarczy tak niewiele by były bardzo pyszne, upiec buraki w piekarniku. Wtedy można je wykorzystać do różnych potraw. Zaproponuję z nich dzisiaj pyszną sałatkę.

Sałatka z pieczonych buraków



2 średnie buraki

100 g sera feta

80 g suszonych moreli

40 g orzechów włoskich

sałata lodowa

pietruszka dekoracyjna

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka soku z limonki

sól, pieprz, cynamon


  • buraki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę,
  • polać oliwą, posypać solą i pieprzem
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 min,
  • morele moczyć kilka minut w gorącej wodzie.
  • sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, rozłożyć na talerzach,
  • na sałacie ułożyć wystudzone buraki,
  • pokrojone na cztery morele,
  • na sałatkę pokruszyć ser,
  • orzechy uprażyć na suchej patelni, posypać nimi sałatkę,
  • dodać listki pietruszki,
  • z oliwy, soku z limonki, octu, soli, pieprzu i cynamonu zrobić sos,
  • polać nim sałatkę
Danie jest moją propozycją do akcji: "II bar sałatkowy", "Kuchnia wegetariańska"

 

II Bar sałatkowy zaproszenie

Kuchnia wegetariańska

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów