Czym chata bogata...

sałatki

sałatka z kokosowo-imbirowymi krewetkami

Szperam właśnie w komputerze próbując zrobić jako taki porządek ( mam troche nieoznakowanych folderów z całą masą nie opisanych zdjęć i zanotowanych  przepisów bez nazw) i okazuję się, że znalazłam kilka dań, którymi chciałabym się z Wami podzielić:). Dlatego też porządki odkładam na inny bliżej nie określony termin, a teraz zaprezentuję moją sałatkę, która z tego co pamiętam bardzo mi i mężowi smakowała.

Sałatka z kokosowo-imbirowymi krewetkami




1 mango
1/2 puszki ananasa
1/2 puszki pędów bambusa
1 chili
1 czerwona cebula
2 łyżki dressingu z tamaryndy
2 łyżki wiórków kokosowych
kawałek świeżego imbiru
1 jajko
2 łyżki mąki
100 g obranych krewetek tygrysich
80 g makaronu tajskiego
  • makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,
  • mango kroimy w kostkę,
  • pędy bambusa chwilę przesmażamy na patelni,
  • chili drobno kroimy,
  • cebulę kroimy w piórka,
  • do makaronu dodajemy mango, ananasa, cebulę, chili, pędy bambusa, polewamy dressingiem z tamaryndy, mieszamy,
  • jajko lekko ubijamy, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy,
  • wiórki wsypujemy na talerz,
  • imbir obieramy drobno kroimy i dodajemy do wiórek kokosowych mieszamy,
  • każdą krewetkę moczymy w jajku z mąką, a następnie obtaczamy w wiórkach,
  • smażymy w dość dużej ilości oleju, osączamy na papierowym ręczniku,
  • sałatkę układamy na talerzach,
  • na wierzchu układamy krewetki, polewamy dressingiem z tamaryndy

 

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów