Czym chata bogata...

obiady

knedle z wiśniami

Kto nie przepada za knedlami, przecież każdemu ślinka leci na samą myśl o nich, więc je zrobiłam.  Z  wiśniami, bo wisiały na gałęziach za oknem i pięknie prosiły by zaprosić je na obiad:). Córeczka jak zwykle nie zawiodła i pałaszowała te wielkie kule z niesamowitym zaangażowaniem. W niedługim czasie zrobię je jeszcze raz, dopóki wiśnie stukają do okna, a potem przerzucę się na węgierki (na razie czekam aż dojrzeją).


Knedle z wiśniami




400g twarogu półtłustego

500 g ugotowanych ziemniaków

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

70 g wiśni wypestkowanych

50 g orzechów laskowych

100 g śmietany 30%

2 łyżki masła

4 łyżki miodu

przyprawa do kawy i deserów

listki melisy do dekoracji



  • ziemniaki i twaróg zmielić, dodać jajko i mąkę,
  • wyrobić gładkie ciasto,
  • ciasto dzielić na małe porcje, rozwałkować na kształt koła,
  • do każdej porcji wkładać wiśnie, skleić ciasto i formować kulki,
  • knedle wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować do wypłynięcia,
  • odcedzić i przelać zimną wodą,
  • na patelni rozpuścić masło, dodać orzechy, lekko zrumienić, dodać miód i przyprawę do deserów,
  • śmietanę ubić,
  • knedle podawać polane orzechami w miodzie i śmietaną, udekorowane listkami melisy
b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów