Czym chata bogata...

obiady

Soczewica z boczkiem i jajkiem

Kolejny obiad, który upichciłam w biegu po powrocie z pracy z resztek znalezionych w lodówce i wyszperanych z szafek:).  Zdążyłam zanim mąż wrócił z pracy, a kończę nie całą godzinę wcześniej. Dodam, że zdażyłam jeszcze odebrać córeczkę od siostry i ją uśpić.
Potrawa jest moją kolejną propozycją do akcji: Nie marnuj żywności.

Soczewica z boczkiem i jajkiem



200 g soczewicy zielonej

4 jajka

200 g boczku wędzonego

1 cebula

3 ząbki czosnku

natka pietruszki

1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą

2 pomidory

sól, pieprz, papryka słodka


  • soczewicę ugotować, osączyć,
  • boczek pokroić w kostkę usmażyć na chrupko,
  • obraną cebulę pokroić w piórka, obrany czosnek w plasterki,
  • dodać do boczku, zrumienić,
  • dodać soczewicę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki,
  • wymieszać i przyprawić,
  • usmażyć jajka sadzone, pomidory pokroić,
  • podawać z soczewicą

 

b¹dŸ eko!
Durszlak.pl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów